Kauppa käy -asunnon ostajia on Oulussa

Käytettyjä asuntoja on nyt erittäin niukasti myynnissä Oulussa.

Kiinteistönvälittäjä Kotigallerian yrittäjä Esa Heikkilä laskee, että käytettyjä asuntoja oli viime viikolla esimerkiksi asuntojen markkinapaikassa Etuovessa myytävänä 869 kappaletta.

– Normaalisti asuntoja olisi myytävänä lähes 2 000. Myyjät ovat varovaisia, Heikkilä arvelee.

Hän pohtii, että ilmiö ehkä ruokkii itseään: Kun ei ole tarjolla asuntoja, joihin voisi muuttaa, ei laiteta omaakaan asuntoa myyntiin.

Etuoven tilastojen kehitys vahvistaa kiinteistönvälittäjien arvioita. Tämän vuoden tammikuun aikana myytävänä olleita käytettyjä asuntoja oli Oulussa 1 193 eli 34 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019, jolloin niitä oli 1 811.

Käytännössä asuntoja on myynnissä siis ehkä kaksi kolmasosaa normaalista määrästä.

Moni myyjä ehkä luulee, että ostajia ei ole, kun on nykyinen taloudellisesti epävarma aika.

Kauppa Oulussa ei ole kuitenkaan tökännyt. Yleensä Oulussa myydään käytettyjä asuntoja tammikuussa 140–160 kappaletta. Viime vuoden tammikuussa tehtiin poikkeuksellisesti 211 kauppaa.

Tänä vuonna tammikuussa tehtiin kuitenkin 190 kauppaa. Se oli 10 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna mutta kuitenkin enemmän kuin keskiarvotammikuussa.

Toisaalta korona-aikaan ei ehkä haluta laittaa koteja myytiin, koska silloin vieraita ihmisiä käy kotona. Korona-aika onkin vaikuttanut myös kiinteistönvälittäjien toimintamalleihin.

Esimerkiksi Esa Heikkilän mukaan he ovat järjestäneet viime aikoina kaikki esittelyt yksityisnäyttöinä.

Kun kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, lopulliset kauppahinnat voivat nousta yli pyydetyn.

Esa Heikkilä sanoo, että myyntiajat ovat olleet viime aikoina todella lyhyitä.

– Meilläkin on viimeisen kuukauden aikana keskimääräinen myyntiaika ollut kolme vuorokautta. Normaalisti meillä on ollut keskimääräinen myyntiaika noin 45 vuorokautta.

-Kaleva 25.02.21-

Lue koko juttu Kalevan sivuilta ->